Miten säästät luontoa, sekä toimit ekologisemmin

Ilmastonmuutos. Siinä on valitettavan pelottavalta kuulostava sana, joka on ollut vuosien 2013-2018 välisenä aikana tapetilla enemmän, kuin mikään muu maailmanlaajuinen uutisaihe. Ilmastomme lämpenee hälyttävää vauhtia, johtuen ihmisten kulutustottumuksista. Kyse on tietysti kasvavista päästöistä sekä kasvavasta teollisuudesta, joka johtaa nimenomaa kuluttamisesta. Lisää tavaroita ja esineitä pitää valmistaa, koska ihmiset ostavat näitä lisää ja lisää. Esimerkiksi muovinkulutus on yksi pahimpia uhkiamme, sillä kuten tiedämmekin, muovin hävittäminen rasittaa ilmastoamme hyvin paljon, johtuen kemikaaleista sekä sen sisältämistä myrkyistä.

Mikäli haluat osaltasi pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi, onkin syytä lukea seuraava artikkelimme loppuun asti. Tulemme antamaan sinulle vinkkejä siitä, miten voit esimerkiksi arkipäiväisessä elämässäsi vaikuttaa siihen, miten kauan maapallomme vielä pysyy hyvinvoivana. Tähän voi jokainen vaikuttaa esimerkiksi niinkin pienellä asialla, kuin kaupassa käymisellä.

Ekologinen koti

Kun aletaan puhua ilmastonmuutoksesta ja maapallomme varjelusta, katseet kääntyvät yksittäisen ihmisen jokapäiväiseen kulutukseen. Esimerkiksi niinkin arkinen asia kuin jauheliha on erittäin rasittavaa luonnollemme. Jauheliha tulee lehmistä ja lehmiä kasvatetaan isoissa, teollisissa kasvatuslaitoksissa / farmeissa. On toki poikkeuksiakin (pientiloja), mutta pääosin kaikki kaupallinen liha, ja jauheliha on tehotuotettua. Jotta tätä saadaan tuotettua, tarvitaan valtavat määrät vettä. On laskettu, että vuosittaisella lihantuotantoon kulutetulla vedelle juottaisi koko Afrikan mantereen useaan kertaan.

Kotona voit myös kiinnittää huomiota esimerkiksi kaupassa käyntiin, sekä sieltä ostettuihin muovikasseihin. Useat kaupat ovatkin jo lähteneet ennaltaehkäisevästi siihen mukaan, mutta myös kuluttajan tulisi huomata, ettei muovikassin ostaminen ole aina se parhain vaihtoehto. Ylivoimaisesti eniten luontoa säästävä tyyli olisi tuoda aina mukanaan 1-3kpl kangaskasseja, jotka ovat pitkäikäisiä, eivätkä palaa välittömästi luontoon. Mikäli kuitenkin päätät muovikassin kaupasta ostaa, pyrithän käyttämään tätä mahdollisimman monipuolisesti, ennen sen poisheittämistä. Esimerkiksi roskapussina käyttäminen on suositeltavaa, sillä se pidentää muovipussin käyttöikää ja näin ollen säästää luontoamme. Tämä ei välttämättä tunnu isolta asialta, mutta kun maailmassamme on 6,5 miljardia ihmistä, niin huonot kulutustottumukset kasaantuvat hyvin äkkiä ikäviksikin asioiksi. Kaikeksi onneksi ainakin Suomessa muovipussien käyttö on vähenemään päin!

Puhdas luonto

Haasta itsesi, sekä vaikka ystäväsi roskien keräämiseen. Kansainvälisiä roskienkeräämispäiviä on jo vuosittaisellakin tasolla, mutta tämän kuuluisi olla jokapäiväinen askare, suurimmalle osalle väestöä.

Mikäli esimerkiksi liikut paljon ulkona yksin / ystäviesi kanssa, ottakaa vaikka pieni muovipussi mukaan joka kerta. Kun olet lenkkipolulla, ota tavoitteeksesi kerätä esimerkiksi pieni pussillinen roskia luonnosta ja viedä se lajiteltuun jäteastiaan. Tämäkin pieni teko ei välttämättä aluksi tunnu siltä, että sillä on jonkinlainen merkitys luonnollemme, mutta pitkässä juoksussa sillä on paljonkin väliä! Ihmisten asenteiden muuttaminen luontoamme kohtaan on ollut käynnissä jo 1990-luvulta lähtien, mutta kyseessä ei ole kovin nopea prosessi. Sopii toivoa, että ihmiset tajuavat tilanteen vakavuuden, ennen kuin on liian myöhäistä. 

Teollisuudessa vastuu

Yhä enemmän vastuu ilmastonmuutoksesta kääntyy kuitenkin kuluttajista suoraan itse tuotteita valmistamaan teollisuuteen. Valtiot ovat pyrkineet säätelemään esimerkiksi tehtaiden päästöjä ja tiukentamaan yritysten kierrätyspolitiikkaa ja vastuita. Välillä tämä on valitettavasti liian suuri aita kiivettäväksi, sillä useat megaluokan yritykset (esim. autoteollisuus) ovat valtion omistamia ja tuottavat kriittisen paljon rahaa vuositasolla. Tällaisten toimialojen sääntely valtion toimesta olisi kuin itsensä ampuminen haulikolla jalkaan.

Tulevaisuutemme lepää teollisuuden aloilla, jotka eivät tuhoa ilmakehäämme tuotteidensa varjolla. Tällaisia ovat esimerkiksi peliyhtiöt ja netticasinot, jotka eivät teollisesti valmista mitään tuotetta, vaan kaikki tapahtuu digitaalisesti. On siis sanomattakin selvää, että digitaalinen jalanjälki kuluttaa luontoamme hyvin paljon vähemmän, kuin toimintamme “oikeassa” elämässä.

Leave a Comment