Arjen pieniä ympäristötekoja

Usein saatetaan virheellisesti ajatella, että jos haluaa omalla toiminnallaan edistää kestävää kehitystä ja luonnonmukaista ajattelua, täytyy muuttaa koko elämäntyyli kertaheitolla mahdollisimman vähän kuluttavaksi ja ekologiseksi. Tämä on tietysti ympäristöjärjestöjen perimmäinen pyrkimys, mutta käytännössä sitä ei ole aina niin helppo toteuttaa. Luonnonmukaisesti tuotetut ja ympäristöystävälliset tuotteet ovat harmillisen usein kalliimpia kuin muut kilpailevat vaihtoehdot, ja siksi varsinkin vähätuloisten voi olla vaikeaa noudattaa kaikissa ostoksissaan vihreää ajattelua. Arjen realiteettien tuleekin pysyä ympäristöjärjestöjen agendalla, ja toimijoiden on hyvä lisätä tietoisuutta eri valintojen vaikutuksesta ekosysteemiin. Valtaosa kuluttajista yllättyisi, jos joku kertoisi mitä kaikkea ympäristömerkitty tuote oikeastaan tarkoittaa, ja miten näitä suosimalla voi edistää kestävää kehitystä. Luonnonmukaisen tuotantotavan lisäksi ekoystävällinen tuote voi esimerkiksi olla paikallisilta pientuottajilta ostettu, jolloin rahat eivät päädy monikansallisille jättifirmoille.

Kaikki pienetkin ympäristöteot ovat tärkeitä puhtaan planeetan turvaamiseksi jälkipolville, ja siksi jokaisesta oikeasta aloitteesta saa ja pitää olla ylpeä. Ehkä kaikista yksinkertaisin, mutta todella tärkeä tapa olla kuormittamatta ympäristöä on lajitella huolellisesti kotitalousjätteet. Paperi-, pahvi-, metalli-, lasi- ja biojätteet menevät uusiokäyttöön ja siksi ne tuleekin aina lajitella omiin jäteastioihinsa. Polttokelpoinen muovijäte voidaan puolestaan laittaa energiajätteeseen ja kaikki muu roska, jota ei voi muihin kierrätyskategorioihin luokitella, menee sekajätteeseen. Sekajätteen määrä onkin viimeisen vuosikymmenen aikana pienentynyt, kun jätteidenkäsittelyprosessit ovat kehittyneet ja ihmisten kierrätysinto kasvanut. Käytetyt paristot, moottoriöljyt, paistorasvat ja muut ongelmajätteeksi luokiteltavat tuotteet tulee palauttaa vain ja ainoastaan niille tarkoitettuihin erikoispisteisiin, ei missään nimessä heittää sekajätteen sekaan. Tällöin ne päätyvät suoraan kaatopaikalle ja sitä kautta luontoon ja edelleen maaperään.

Syö viisaasti mutta maukkaasti

Ruokakaupassa kuluttajalla on paljon valtaa ja vastuuta eettisten ja luonnonmukaisten valintojen tekemiseksi. Erilaiset sertifikaatit kertovat muun muassa ruuan puhtaudesta, vastuullisesta kalastamisesta ja tuotantotyöntekijöiden inhimillisistä olosuhteista. Jokaisella ostopäätöksellä – tai ostamatta jättämispäätöksellä – kuluttaja voi siis tukea suoraan rahallisesti kestävää kehitystä. Tämän takia ei olekaan aivan yksi ja sama, mitä tuotteita ruokakärryynsä laittaa. Punaisen lihan vähentäminen ruokavaliossa on iso askel kohti vihreämpää tulevaisuutta ja kasvisten osuutta aterioissa kannattaa lisätä ihan omankin terveyden takia. Kasvispitoiset ruuat ovat terveellisiä, kuitupitoisia ja ympäristöystävällisiä varsinkin silloin, kun puhutaan kauden vihanneksista ja lähellä tuotetuista kasviksista. Proteiinin lähteinä voi käyttää kauraa, papuja, kalaa, kanaa tai satunnaisesti jopa naudan- tai porsaanlihaa. Kahvihyllyillä viimeistään pakkausmerkintöjä kannattaa syynätä tarkkaan, sillä kahvin alkutuottajien työolot ovat vielä tänäkin päivänä luvattoman huonot.

Säästä sähköä

Sen lisäksi, että energian säästäminen auttaa luontoa, on se myös kukkarolle hyväksi. Tuhansissa suomalaisperheissä on jokaisena vuorokauden hetkenä useita latureita kytkettynä pistorasiaan ja keittiöiden harvoin käytettyjä sähkölaitteita valmiustilassa. Aina, kun laite tai pistoke on kytkettynä pistorasiaan, sähkövirta alkaa kulkemaan ja sitä myötä sähkölasku kasvaa. Yksittäinen puhelinlaturi voi olla kuukausiakin unohtuneena seinään kiinni, ennen kuin sen aiheuttama sähkönkulutus näkyisi merkittävästi sähkölaskussa. Tosin jos talossa on useampia latureita ahkerassa käytössä ja kytkettynä pistokkeeseen kellon ympäri, hukkasähkön määrä on jo rahallisesti havaittavissa. Tästä voi koitua myös paloturvallisuusriskejä, joten on sekä perheen että koko planeetan etu, että laturit otetaan pistokkeesta pois heti kun lataus on suoritettu. Valot kannattaa myös aina sammuttaa huoneesta poistuessa ja turvautua luonnonvaloon – lamppujen sijasta –, aina kun se on mahdollista.

Vähennä ajoa, vaihda pyörään

Ajoneuvojen päästöt ovat yksi suurimmista tekijöistä ilmaston lämpenemisessä. Yksityisautoilua on pyritty vähentämään erilaisin rajoittein ja kannustein, mutta nykyajan yhteiskunnassa yhä useampi ihminen elää isoissa kaupunkikeskuksissakin, ollen entistä riippuvaisempi omasta kulkuvälineestään. Sähkö- ja hybridiautojen yleistyessä fossiilisten polttoaineiden käyttö ajaessa vähenee, mutta hidas siirtyminen kohti vihreämpiä energiamuotoja on vasta aluillaan. Suomessa varsinkin perheellisten voi olla mahdotonta luopua autosta kokonaan, mutta ajamisen vähentäminen onnistuu takuulla kaikilta. Jos julkinen liikenne ei ole tarpeeksi kattava omiin tarpeisiin, kimppakyydit ovat hyvä ratkaisu. Viimeisimpänä ja vihreimpänä vaihtoehtona on pyöräileminen. Hyvään polkupyörään satsaaminen parantaa kuntoa ja pienentää omaa hiilijalanjälkeä merkittävästi, eikä töihin polkeminen ole alun totuttelun jälkeen vaiva jos mikään. Ja mikäli pelkkä ajatuskin tuntuu absurdilta, aina voi ajatella, että millä sitten kulkisi, jos auto menisi rikki? Aivan, todennäköisesti juuri pyörällä.

Vähennä paperinkulutusta

Paperittomuudesta on puhuttu jo useita vuosia – ja syystäkin. Monissa toimistoissa ja kodeissa tulostus- ja talouspaperia tuhlataan tolkuttomia määriä yli oman tarpeen. Joku voisi ajatella, että kyllähän Suomessa puita riittää hakattavaksi, jotta pieni maamme saisi nauttia paperista yllin kyllin, mutta asia ei ole näin suoraviivainen. Kotimaisen paperintuotannon volyymiin vaikuttaa vientimaiden ja kotimaan yhteenlaskettu kulutus, sillä harvoin paperia tuotetaan vain ja ainoastaan Suomen markkinoille. Siksi paperin kulutuksen vähentämisen tulisi olla globaali pyrkimys, jossa Suomi voisi näyttää esimerkkiä. Monet julkaisut ja laskut on jo nyt saatavilla paperittomina versioina PDF- ja e-kirjamuodossa. Paperittomuus pienentää myös yritysten kuluja, kun postimaksut pienenevät. Samalla ihmisten riippuvaisuus näyttöpäätteistä tosin kasvaa, mutta ympäristön kannalta tabletin näytöltä selattu aamulehti on paljon parempi vaihtoehto kuin printattu versio.

Leave a Comment